NAŠ ISTORIJAT
NAŠ ISTORIJAT

Hotel Kopernikus Prag se nalazi u samom centru Beograda. Hotel je zvanično otvoren 1929. godine i jedan je od najstarijih beogradskih hotela sa dugom tradicijom. Hotel je građen u nekoliko etapa, počev od 1929., 1936. i 1978. a lepota same građevine, specifične za arhitekturu modernizma Evrope XX veka, svrstala ga je u jedan od objekata pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Čak i posle kompletnog renoviranja Hotel Kopernikus Prag u Beogradu je zadržao svoju tradicionalnu gostoprimljivost, toplinu i srdačnost, karakterističnu za ovo podneblje. Duh starog, boemskog Beograda koji je prisutan u Hotelu Prag, vratiće vas u slavna vremena naše prestonice.

Kako se hotel nalazi u samom centru Beograda, na pešačkoj je udaljenosti od najznačajnijih znamenitosti, spomenika, institucija, provoda i šopinga.

Hotel je sagrađen po projektu arhitekte Đure Borošića u nekada poznatoj trgovačkoj ulici u centru Beograda, a izložen je i na prvom Salonu arhitekture 1929. god i Izložbi jugoslovenske moderne arhitekture 1931. god. kao prelepo delo art deco stila. Hotel Prag je građen u periodu od maja do novembra 1929, a zvanično je otvoren u decembru iste godine.

Prvobitno su na hotelu „Prag“ postojala dva ulaza – glavni ulaz iz ul. Kralјice Natalije i ulaz iz Balkanske (na ugaonoj fasadi), koji je vodio u kafanu. Glavni ulaz jedini je predviđen za prihvat gostiju hotela i vodi direktno u hotelski hol sa recepcijom i glavnim hotelskim stepeništem, stoga je od velikog značaja da se svojom obradom izdvoji od ostalih. Tako su i na hotelu „Prag“ u Beogradu, glavni ulaz i stubovi na stepeništu obrađeni u veštačkom mermeru, a fasada u teranovi i veštačkom kamenu. Kasnije, tokom 1936. godine, izvršene su u dva maha adaptacije hotela. Početkom godine izvršeno je neznatno unutrašnje preuređenje i dogradnja atike od 1 metra, ali su krajem 1936. godine započeti opsežni radovi na zgradi hotela. Izvršena je dogradnja hotela iz Balkanske ulice i tada je dislociran i proširen restoranski prostor, a otvoren je i treći ulaz. Ovaj ulaz je verovatno i tada, kao i danas, vodio u službene prostorije (radionica, vešeraj, kuhinja), koje su time potpuno odvojene od javnih prostorija hotela.

Kada je podignut, hotel je imao četiri sprata sa po sedam soba, iz kojih su se pružali veličanstveni pogledi na sremsku ravnicu, Topčider i Avalu. Prilikom proširenja 1936. godine, na svakom spratu dozidano je još šest soba, a ujedno je dozidan i peti sprat i delimično mansarda.

Hotel „Prag“ u Beogradu, je sudeći po tehničkoj dokumentaciji, pružao svojim gostima smeštaj u isklјučivo jednokrevetnim sobama, što je u potpunosti u skladu sa činjenicom da je objekat smešten u uže gradsko jezgro i da su njegove usluge uglavnom bile namenjene poslovnim lјudima. Na svakom spratu konstruisani su zajednički toaleti i po jedno kupatilo, što je odgovaralo standardima onovremene hotelske arhitekture. Naime, sem za goste u apartmanima, u međuratnim hotelima nije bio predviđen luksuz sopstvenog kupatila, samo je broj zajedničkih sanitarnih prostorija varirao u zavisnosti od ranga samog objekta.